Δυσφαγία και Δοκιμασία κατάποσης με εύκαμπτο ενδοσκόπιο

γεύμα

Ο όρος δυσφαγία περιγράφει τη δυσκολία στην κατάποση σιέλου, υγρών και φαγητού. Είναι συχνή σε ασθενείς που βρίσκονται στο στάδιο ανάρρωσης από αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, νευρολογικές παθήσεις (π.χ. νόσος Parkinson), καρκίνο κεφαλής-τραχήλου ή χειρουργική επέμβαση.

Οι ασθενείς αυτοί διατρέχουν κίνδυνο μείωσης σωματικού βάρους, αδυναμίας /υποσιτισμού ή πνευμονιών από εισρόφηση. Η διαγνωστική αξιολόγηση της δυσφαγίας γίνεται από την ομάδα Ωτορινολαρυγγολόγου και λογοθεραπευτή και περιλαμβάνει:

• Λεπτομερές ιστορικό της νόσου και των συμπτωμάτων που μπορεί να σχετίζονται με πιθανή διαταραχή κατάποσης

• Παρατήρηση και καταγραφή στάσης σώματος, συνηθειών σίτισης, αντιδράσεων κατά την σίτιση (π.χ. βήχα, καθαρισμός φωνής, υγρή φωνή)

• Κλινική εξέταση στοματικής κοιλότητας, φάρυγγα και λάρυγγα. Σε ασθενείς με υπόνοια διαταραχής στην κατάποση και υποψία εισροφήσεων διενεργείται δοκιμασία κατάποσης με εύκαμπτο ενδοσκόπιο επί κλίνης.

Η ενδοσκοπική αξιολόγηση της δυσφαγίας (Fiberoptic Endoscopic evaluation of Swallow-FEES) είναι ανώδυνη και καλά ανεκτή από την πλειοψηφία των ασθενών. Πραγματοποιείται με χρήση εύκαμπτου ενδοσκοπίου από την μύτη, μετά από προετοιμασία του ρινικού βλεννογόνου με αγγειοσυσπαστικό και τοπικό αναισθητικό. Από την μύτη του ασθενούς εισάγεται εύκαμπτο ενδοσκόπιο και υπό πλήρη όραση του λάρυγγα χορηγούνται στον ασθενή σταδιακά τροφές. Οι τροφές είναι ποικίλης σύστασης, από λεπτόρρευστα υγρά π.χ. νερό, κρέμα μέχρι στέρεες τροφές, χρωματισμένες με ειδική χρωστική. Κατά την διάρκεια της εξέτασης εκτελούνται τεχνικές που μπορούν να βελτιώσουν την κατάποση και να καθοδηγήσουν τις εκπαιδευτικές παρεμβάσεις του λογοθεραπευτή.

Τα ευρύματα της εξέτασης καταγράφονται και διαμορφώνεται το εκπαιδευτικό πλάνο λογοθεραπείας σε συνδυασμό με ιατρικές παρεμβάσεις που μπορεί ανά περίσταση να απαιτούνται. Η θεραπευτική προσέγγιση των διαταραχών κατάποσης απαιτεί ομαδική παρέμβαση. Η ομάδα αυτή απαρτίζεται από τον παθολόγο, τον λογοθεραπευτή, τον ωτορινολαρυγγολόγο, τον φυσίατρο, τον διαιτολόγο, νευρολόγο κ.α.

Ευαγγελία Τσακιροπούλου Ωτορινολαρυγγολόγος

 

Βρείτε το πιο αξιόπιστο και εξειδικευμένο κέντρο αποκατάστασης στη Θεσσαλονίκη για εσάς ή κάποιο κοντινό σας πρόσωπο στην Αρμονία. Στο κέντρο μας θα βρείτε όλες τις απαραίτητες ιατρικές υπηρεσίες και ένα ευρύ φάσμα θεραπειών (φυσικοθεραπεία, εργοθεραπεία, υδροθεραπεία, λογοθεραπεία, ψυχολογική υποστήριξη). Επικοινωνήστε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες.

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

Καλέστε μας στο 2392 092 555